Het Timmeratelier - Reisverslag uit Antigua, Guatemala van Tessa Hest - WaarBenJij.nu Het Timmeratelier - Reisverslag uit Antigua, Guatemala van Tessa Hest - WaarBenJij.nu

Het Timmeratelier

Door: Tessa van Hest

Blijf op de hoogte en volg Tessa

02 Februari 2011 | Guatemala, Antigua

Hola iedereen!

Zóóó daar was ik weer, jeetje wat gaat de tijd toch snel!! Het is al weer bijna 7 weken geleden dat ik in Guatemala aankwam!
Het was een heftig begin, met dat mijn pas was geskimd, maar ik kreeg al snel mijn geld terug van de bank. Jáá dan ben ik toch wel heel erg blij dat ik uit Nederland kom, want bij de mensen hier in Guatemala, waarbij het ook is gebeurd, die kunnen wel fluiten naar hun geld, volgens mij..!

Ondanks dat ik een hele week met griep op bed heb gelegen, gaat het hier goed. Ben gelukkig net weer beter.
Zoals ik vorige keer schreef zouden Suzan, Jeroen (José op zijn Guatemalteeks) en ik dinsdag 21 december een meeting hebben in het atelier in Alotenango. We hebben het uitvoerig gehad over wat we allemaal willen gaan doen in het aankomende jaar 2011. De officiële start was na de viering van Kerst en Oud & Nieuw, maandag 3 januari. Het is zo’n goed gevoel om weer terug te zijn in Guatemala en vooral in het timmeratelier!
Suzan wilde ná mijn grote schoonmaak van vorig jaar een nog grote schoonmaak houden. Dat houdt in dat de ‘Salon de Pintura’ (verf-ruimte) omgeruild werd met de ‘Salon de Herramientas’ (gereedschap-ruimte). Waardoor we de leerlingen nog beter in de gaten kunnen houden wanneer we in het lagere gedeelte van het atelier aan het werk zijn. Zie voor meer duidelijkheid de foto’s op facebook: Tessa van Hest ‘Guatemala’.
Het is bijna Februari en het atelier is nu nog in volle verandering. Voordat we met de leerlingen gaan beginnen moet het helemaal op en top klaar zijn. We zijn ook nieuwe kasten voor het gereedschap en materialen aan het maken, tafels, muren aan het schilderen etc. Zoals Suzan zegt: “na een geweldige verbouwing die in 2009 heeft plaats gevonden staat er een prachtig atelier en nu we werken met een guatemalteekse timmerinstructeur die ondersteund gaat worden door ons fantastisch team zal het onderwijsprogamma op een hoger niveau gaan functioneren”. Na de grote schoonmaak zal de inventarisering plaats vinden en gaan we met het lesprogamma van start. Dan wordt ook duidelijk welke leerlingen we gaan les geven en hoeveel klassen we gaan draaien. Suzan wilt graag dat we wat oudere leerlingen ‘jongeren’ gaan les geven, omdat zij het meest kunnen profiteren van hetgeen wat wij aanbieden. We gaan alles uit de kast halen om deze kansarme jongeren, het timmervak te leren om ze zo een beter toekomst perspectief te geven.
Ons fantastisch team bestaat dit jaar 2011 uit:
Suzan (48 jr.) die bijna 7 jaar geleden is begonnen dit atelier op te zetten, zal dit jaar wat minder in het atelier aanwezig zijn. Niet alleen voor haar gezondheid, maar ook omdat zij vaak op pad zal zijn om nieuwe contacten te leggen, organisatorisch bezig is en voorbereidend werk gaat doen voor nieuwe projecten in de toekomst. Ze zal de algemene leiding in het atelier onder haar hoede nemen.
Jeroen (29 jr.) die ook voor een lange periode werkzaam was als vrijwilliger in het atelier, is nu terug om voor een heel jaar hier werkzaam te zijn. Hij is de suporvisor van het atelier, gaat de nieuwe leraar inwerken en begeleiden en zich ontfermen over het educatieve progamma. Jeroen, José op zijn Guatemalteeks is timmerman van beroep en heeft veel ervaring in de molenmakerij. Wat leuk om te vertellen is, is dat hij op zijn 2,5 jarige leeftijd geadopteerd is in Nederland vanuit Guatemala. Hij na een aantal lange periodes in Guatemala te hebben doorgebracht, heeft besloten om zich nu hier in Guatemala te gaan vestigen. Hij zal van maandag tot en met donderdag werkzaam zijn in het atelier.
Ik (8 febr. wordt ik 28 jr.) zal dit jaar alle ochtenden en sommige middagen aanwezig zijn om dit team te versterken. Mijn bedrijvigheid zal bestaan uit het meehelpen in het les geven, lesprogamma’s maken, bezig zijn met de verkoop van de gemaakte werkstukken, de nieuwe leraar meehelpen, administratie etc. In de loop van de tijd zal er meer duidelijkheid komen in de precieze werkverdeling, aangezien dit jaar voor ons alle 4 nieuw is.
De 4e persoon is de nieuwe leraar ‘Pedro’, die net is aangesteld. Hij zit nog is zijn proeftijd. Naast zijn goede papieren gaan wij kijken of hij geschikt is om met ons en vooral met de leerlingen te werken. Deze eerste weken moeten blijken of hij in de praktijk goed kan werken, enthousiast is, er zin in heeft, eigen inzicht is ook belangrijk om dingen aan te pakken, opmaat kan tekenen, ongeveer dezelfde iedeeën heeft waar Suzan ooit mee is begonnen zodat hij deze kan voortzetten en noem maar op waar een leraar en timmerman aan moet voldoen. We zijn namelijk opzoek naar iemand die het atelier voor de aankomende jaren goed draaiende kan gaan houden. Pedro is al vanaf zijn 13e werkzaam in timmerateliers. Hij is dus geschoold in de praktijk. Toen hij 20 jaar was heeft hij een paar jaar vak-onderwijs ontvangen in de “Escuela Talleres de Antigua”, waarmee het timmerproject een goede band heeft. En via deze weg Pedro op het spoor zijn geraakt. Wij gaan ervoor zorgen, als hij het inzich heeft, dat hij een hele goede leraar gaat worden!

Naast dat ik weer lekker aan de slag ben gegaan in het atelier, heb ik mijn spaanse lessen weer opgepakt. 3 middagen heb ik les, zóóó wat was er al weer veel weg gezakt in die 5 wk Nederland. Já je moet het bij blijven houden!

Helma die na het leren van de spaanse taal nu al zo’n maand aan het reizen is, komt 6 februari weer terug en gaat dan aan de slag als vrijwilliger, ook in Alotenango maar dan op de basisschool tegenover het atelier. Elise heb ik ‘s avonds 31 januari opgehaald van het vliegveld. Wat was dat super om haar hier voor de 2e x te kunnen ontvangen! Zij is de volgende dag gelijk begonnen met haar spaanse les, om vervolgens over een paar weken ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Zij woont nu ook in mijn oude gastgezin ‘Casa de Chofo’. Wordt gezelli met mijn 2 vriendinnen hier.
Na dat mijn bakpas was geblokkeerd door het skimmen, moest ik geld lenen totdat elise zou komen met mijn nieuwe pas en jaaaa ik heb mijn nieuwe pas weer! Jeetje wat is dat fijn zeg en hopelijk wordt ik niet nog een keer geskimd of uit voorzorg geblokkeerd..

Er zijn ook weer een aantal nieuwe schatjes geboren! Het afgelopen jaar 2010 en dit jaar 2011. Hier volgen de namen en geboortedata’s:
Jadore 27-02-2010
Tess 04-01-2011
Elodie 06-01-2011
Thomas 25-01-2011
Camilo 03-06-2011

En Fransien is zwanger! Zij is uitgerekend eind Mei/ begin Juni. En gaat helaas 2 februari weer naar Nederland... snik snik...
Super GEFELICITEERD iedereen met de wondertjes en met het zwanger zijn!!! Nou ik ben nog niet aan de beurt hoor haha! Heb wel een heel leuk guatemalteekse vriend. De eerste dag na terug komst is het officieel aangegaan. Ik wilde namelijk nog wachten totdat ik weer terug was in Guatemala. Ik woon nu bij hem ‘Julio’ in huis, waar hij met nog 2 andere mannen woont. Het is een groot huis met een grote tuin en 3 honden.

Mochten jullie iets naar mij willen sturen, volgt hier mijn postadres (dus niet mijn woonadres!):
Julio Asencio ‘La Sala’
t.a.v. Tessa van Hest
6e Calle poniente # 9
Antigua, Guatemala
Central-America

Ik hoop dat iedereen mijn bedankkaart via de mail heeft ontvangen, die mij financieel hebben gesteund!!? Zo niet dan ben ik al een hele tijd bezig om je/jullie e-mailadres te achterhalen en is het mij tot op heden nog niet gelukt. Dus of je/jullie die mij nog graag zouden willen doorgeven via: tessaguatemala@hotmail.com

En nogmaals via deze weg, Super Bedankt! Op volgorde van datum:
- Roos Klaasen & René Vlasblom ‘Beeldend Kunstenaar en Goudsmid’
- Kirsten Solnes
- Alice Derwig
- Ria Woesthuis
- Monique & Herman ten Heuw
- Wiljon Vaandrager
- Richard Lap
- Nynke en Jan Rinzema-Runia
- Gemeente Culemborg BBIS
- En stille gevers

Woehoe ben bijna jarig!!! 8 februari is het zo ver en wordt ik al weer 28 jaar!
Ik geef ’s avonds een feestje bij mij in huis, dus als jullie zin hebben om te komen, zijn jullie natuurlijk van harte welkom! Hihi.. let wel even op de reistijd hè, haha!
Gister heb ik een super grote taart besteld en de piñata zal op mijn feestje niet ontbreken!!! Zo’n papier maché pop waar snoep in zit en je geblinddoekt tegen aan moet meppen, heb er nu al zin in! Ben ik eindelijk een keer aan de beurt haha!

Super leuk nieuws: Paps en Mams hebben geboekt naar Guatemala! Ze komen 16 april tot en met 5 mei. Dan is het Pasen ‘Semana Santa’ met de processie tochten en alfombras. Wordt ook gezelli!!!

Wat ik ook nog even kan vertellen is dat er een heel stuk van mijn haar is afgeknipt! Jullie zullen het wel op de foto’s zien! Zo’n 10 cm is er vanaf! Ik was nog aan het twijfelen of ik het héél kort wilde hebben, maar misschien is dit een tussen stap naar.. haha!

Nou ik hoop dat jullie weer op de hoogte zijn van mijn leven hier! En tot het volgende verslag! Voor foto’s zie facebook: Tessa van Hest ‘Guatemala’.

Saludos y Besos,

Tessa van Hest

• 02 Februari 2011 - 20:34

Kirsten:

Leuk verhaal Tessa en super dat je ouders je komen opzoeken !
    Geniet ze daar. Je bent goed bezig !
    Lieve groeten uit Culemborg.

• 02 Februari 2011 - 20:48

Sjors:

Mooi verhaal! hebben je ouders deze keer de goede Antigua geboekt;)

• 02 Februari 2011 - 21:17

Marlies:

Geen dank voor de gif, graag gedaan en nogmaals heel veel succes met je werk in Guateala en geniet van je liefde, groetjes Marlies

• 02 Februari 2011 - 21:38

Tante Car:

lieve bijna-jarige Tessa,

Weer een leuke update van je tweede jaar in Guatemala. Leuk dat Ans en Frank-Jos naar te toe komen en alles kunnen zien waar je mee bezig bent.
    Mede namens oompje Lex wens ik je alvast een super verjaardag en ik ben heel benieuwd naar je haar! xxx

• 03 Februari 2011 - 08:03

Sanne:

Lieve tess, wat een positief verhaal! Wat betreft jouw stemming en ook wat betreft het atelier. Je bent helemaal aan het genieten gelukkig!!
    Veel plezier op je verjaardagsfeestje!
    XX

• 03 Februari 2011 - 11:00

Marie-Fleur:

Tessa wat klinkt het goed!!volgens mij zit je helemaal op je plek daar! Veel succes! XX

• 06 Februari 2011 - 16:09

Lucie:

Tes!! Wat gaaf allemaal!! En allemaal nieuwe ontwikkelingen, wat een feest!:) Ik ga je even mailen binnenkort!! Hele fijne tijd nog! En groetjes aan Elise!:) kus!

• 07 Februari 2011 - 18:50

Andele:

Hoi Tes,
    van harte gefeliciteerd morgen met jouw verjaardag en fijn dat het goed met je gaat.
    groetjes.

• 11 Februari 2011 - 16:41

Bertus Van Beest:

hoi Tessa een beetje te laat maar nog Van Harte Gefeliciteerd met je 28 ste verjaardag, fijn dat je het weer naar je zin hebt, hoop dat het allemaal goed gaat en geniet ervan Groetjes Dikke Kus van Bertus

• 18 Februari 2011 - 11:00

Oom Leo En Tante Mie:

prachtig verslag heel veel succes met je mooi werk dat je daar verricht.
    doe de groeten aan pap en mam, en veel plezier. Heel veel groeten van Oom Leo en tante Miek.Tot het volgende verslag.

• 27 Februari 2011 - 04:24

Diego:

Hoi hoi,

Ik las dat je in Guatamala bent beland... Ik was aan het zoeken waneer pasen precies is want ik hoorde dat er in Guatamala een enorm feest van wordt gemaakt. Ik lees hier dat pasen gaat vieren! Weet je de preciese datum voor dit jaar?
    Hoop van je te horen

Groetjes Diego
    diego_d_m_f@hotmail.com

• 13 Maart 2011 - 13:58

Ome Tom Bottinga:

Hoi joke.

Wat gaaf zeg. Meid wat kun jij schrijven. Ik ben eindelijk weer thuis na mijn stoma operatie... Ga zo door en laat je niet gek maken door de albanezen!

Groet ome tom bottinga