Weer in Nederland
Door: Tessa van Hest
Blijf op de hoogte en volg Tessa
02 September 2011 | Nederland, Culemborg
Ik hoopte dat ik mijn laatste reisverslag kon plaatsen in Guatemala, maar door alle drukte van de laatste loodjes schrijf ik het laatste Guatemala-verslag vanuit het Nederlandse. Jeetje ik zit al weer een week in Nederland! Wat gaat alles toch snel!
Eerst vertellen over de laatste weken waren in Guatemala:
Wat heb ik lopen rennen zeg, om alles zo goed mogelijk af te maken/ achter te laten en over te dragen. Het was een hele klus, maar het is allemaal afgekomen. Dus als het goed is kunnen Saúl en José zo verder met de taken die ik onder mijn hoede had. Ik heb alles zo puntsgewijs mogelijk gedocumenteerd dat ze alles zo kunnen oppakken. Het is jammer dat ik de laatste weken van het schooljaar van de kids niet kan meemaken. De eindopdracht die ze gaan maken, de laatste eindexamens en natuurlijk het eindfeest. Maar goed aan alles zit 2 kanten, want het is namelijk niets voor niets dat ik naar Nederland ga. De kleine is opkomst! Maar daarover zo meer.
Wat hebben we toch keihard gewerkt de afgelopen maanden! Jeetje de 9 maanden zijn weer zo snel gegaan! Maar heel erg anders waren ze, dat komt doordat alles niet nieuw was. Ik kende Guatemala al, ik kwam in een bekende thuisomgeving en werkomgeving. Vrienden die je weer zag etc. Ik kon eigenlijk gewoon weer verder met waar ik gebleven was. Maar er was wel een groot verschil dit jaar, dat ik in een team werkte, vorig jaar deed ik alles in me eentje, maar dit jaar hadden we een team. Een nieuwe Guatemalteekse leraar aangenomen ‘Saúl’, de zoekttocht en sollicitaties kwamen hieraan vooraf. Jeroen-José die ook fulltime aanwezig was. Suzan die de eerste maanden er nog was en toen voor 4 maanden naar Nederland ging, ze is inmiddels weer terug. Ze kwam 1 week voor mijn vertrek aan, dus weer flink bijgebabbeld over wat en hoe/alles over het atelier. Het was even wennen het werken in een team, want ieder moet zijn plekje vinden en de taken moeten verdeeld worden na aanleiding waar iemand goed in is, maar dat is allemaal zo super gelopen! We hadden/hebben echt een super team, iedereen vult elkaar aan en we zijn erg te spreken over onze leraar. Zoals de bedoeling was wilden we een draaiboek maken voor elke klas. Dat houdt in een boek met alle opdrachten, puntsgewijs gedocumenteerd in het spaans! De oefeningen die daar aan vooraf gaan met de technische tekeningen erbij en examens etc. Het draaiboek zit zo in elkaar dat iedereen er mee kan werken ook voor een invalkracht. Het is ons gelukt om het draaiboek te maken voor de leerlingen van dit jaar. Nu is er een basis opgezet voor elk volgend boek die gaat volgend, voor elk schooljaar/niveau moet er een komen. Zo wat was dat veel werk er komt nog zo veel meer kijken bij dan ik kan uitleggen. Het heeft ook te maken met de planning van elk schooljaar, welke opdrachten gehaald kunnen worden in welk tijdsbestek etc. De schoolplanning is het hele jaar door gewijzigd ivm. te korte tijd of het kan beter zo of zo. Naast het draaiboek, moest alles natuurlijk ook in de praktijk gemaakt worden, opdrachten en de oefeningen. Ook het maken van nieuwe contacten voor het atelier was belangrijk en het inwerken/ begeleiden van onze nieuwe leraar. Het goed blijven communiceren over de veranderingen vorderingen in vergaderingen nemen ook tijd in beslag en dan nog het lesgeven, ow en nog veel meer. Het is even moeilijk om alles weer los te laten, je zit er zo in en je geeft alles met 100% en je wilt zo graag door, maar het is nou eenmaal zo dat ik weer hier in het Nederlandse zit, waar ik en Julio iets heel leuks en bijzonders gaan verwachten. Als het goed is over zo’n 9 weken..
Ik heb weer erg genoten van alle werkzaamheden die ik heb verricht in het atelier. De dagen waren gewoon te kort voor mij, ik werk daar zo graag. Al me liefde en tijd ingestoken. Voor mij voelden het ook gewoon geen werk, aangezien ik het zo graag deed. Zo iets zou ik ook moeten hebben in Nederland. Wie weet voor de toekomst..
De kids van dit jaar hebben veel geleerd en erg veel plezier hebben ze erin. De meeste vragen of ze dan extra in de week mogen komen, zo leuk is dat! We zeggen altijd het timmerproject gaat niet alleen over het leren van het vak maar er komt nog zo veel meer bij kijken: samenwerken, sociale vaardigheden, opvoeding etc. We hebben ook voorlichtingsavonden gehouden voor de ouders en we merken door zo’n info-avond dat de ouders dan pas echt te weten krijgen en realiseren wat het timmerproject inhoud en daardoor wat het inhoud voor hun kinderen.
Super mooie dingen hebben ze gemaakt, de meeste spullen worden nu verkocht op het 10-jarig bestaandsfeest van ‘Los Niños’ hier in Nederland. De datum en plaats komt nog! De extra koffers die we mee hebben genomen naar Nederland zaten weer vol met mooie spullen die ze op het feest gaan verkopen voor het goede doel!
Ik ben erg blij dat door de sponsoracties die ik vorig jaar had gehouden, ik weer verder heb kunnen helpen in het atelier. En ik hoop dat ik volgend jaar de overige 3 maanden nog kan afmaken, maar dat hangt natuurlijk af van hoe het met mij en de kleine gaat en het zal op een lager pitje gaan natuurlijk. We zullen het allemaal rustig gaan bekijken.
In ieder geval nogmaals super bedankt iedereen voor alle steun, want doordat jullie mij hebben gesponsord is het atelier er weer flink op vooruit gegaan en is er nog meer groei voor de toekomst van de kinderen!
Over de groei van kinderen gesproken, die kleine van mij groeit lekker door hoor! Deze week ben ik bij de verloskundige geweest en alles is in orde! Mijn gezondheid wordt over 1,5 week gecheckt, hoe het ervoor staat met de parasieten en ameubes..
Iedereen vraagt hoe het nou is om weer in Nederland te zijn? Nou het is weer wennen! Ben erg blij met het weer, want vorig jaar kwam ik zo wat aan in de sneeuw en nu is het nog een lekker weertje. Heel anders dan in Guatemala, maar het is een zachte overgang. Het heeft weer wat die seizoenen.
Het is weer meestromen in het dagelijks leven hier, het ritme etc. Alles is nog even wennen en erin komen, maar dat komt goed. Langzamerhand komt het ritme van tijdsverschil ook weer goed, want ik wordt nog wel ’s nachts wakker en kan ik overdag wel de hele dag slapen! Maar dat komt ook omdat ik zo moe ben. Tot op de laatste dag ben ik zoooo druk geweest en zei ik de laatste weken in Guatemala: als ik terug ben in Nederland dan heb ik 10 weken om bij te komen en is het tijd voor de kleine, dus al me energie is nu op en komt die vermoeidheid eruit. De omschakeling kost ook veel energie. Iedereen weer zien en spreken, toch nog wat dingen/officiele zaken regelen etc. de verloskundige zei ook: nu het tijd is voor de baby, gaat hij natuurlijk een groeispurt maken en dat kost ook veel energie, dus het is alleen maar een goed teken dat ik moe ben!
Sinds deze week doe ik in de middag ook even me oogjes dicht, hihi.
We kijken er erg naar uit om de kleine straks te verwelkomen op deze aardbol, maar nu mag hij nog wel wat weekjes blijven zitten om te groeien. En hij moet natuurlijk wachten totdat Julio hier is, hij komt 11 oktober aan. Nu nog 5,5 week, dus dat schiet ook op! We skypen om de dag. We missen hem zooo, snik snik.. hihi.
De kleine is lekker aan het schoppen, doet hij al maanden, maar nu zie je ook echt een handje of een voetje zo van links naar recht gaan, wel freaky hoor, dat er toch een levend wezendje ligt te groeien in je buik en dat je zo zijn ledematen kunt voelen en zien!
Ik kwam thuis bij me ouders waar ik voorlopig ga verblijven en de babykamer is al helemaal af! Zo fantastisch! Ziet er geweldig uit!!! Alles erop en eraan, ik hoef eigelijk niks meer te doen, nou echt superrrr!!!! Wat een lieve paps en mams heb ik toch he!!! De wieg is schitterend geworden, de comode met alle bijbehorende spulletjes, zo schattig en ja hoor de lades zijn gevult met dekentjes kleertjes, kraamspullen etc. noem maar op! Echt geweldig!
Het was ook bijzonder en leuk dat Britt de laatste 5 weken bij ons was in Guatemala, nu heeft ze toch een beter beeld kunnen krijgen van wat ik daar doe, hoe ik daar leef en waar Julio en ook de kleine vandaan komen. Ze vond het erg raar om haar zus zo zwanger te zien. Ja opeens zit er dan een buik aan he! Jolie was ook weer blij om mij te zien na 9 maanden en zooo benieuwd naar haar toekomstige neefje! Iedereen reageerd zo leuk! En tot op heden alleen maar positieve reacties op mijn zwangere buik en figuur, hihi! Ook krijg ik te horen dat ik ook echt een moedertje lijk, hihi.
Julio kijkt er erg naar uit om hier in Nederland te zijn en mijn leven hier te gaan meemaken, familie en vrienden te ontmoeten etc. Maar natuurlijk vooral om mij te zien en ons te gaan voorbereiden op de kleine, want jaaa als hij hier is kan het maar zo snel gaan...!!! Hij blijft 80 dagen en gaat ook flink aan de studie, de Nederlandse taal! We hebben al een lerares gevonden. Het is nu nog even stressen voor hem, om alles zo goed mogelijk achter te laten daar, want ook zijn Bar/Restaurant gaat gewoon door.
Ow wat geniet ik toch van al het lekkers wat je hier kan eten in Nederland, dat is toch wel een verrijking hoor om door de AH te lopen en alles wat je maar kunt bedenken te kunnen eten zonder er bij stil te staan of er parasieten of bacterien erin zitten. Niet eerst een hele voorbehandeling te hoeven geven aan je eten voordat je het kunt eten. De eerste dag jaaaa frietjes met frikandellen!!!! Dat is toch wat de Nederlanders missen in Guatemala, frikandellen en bitterballen!!! Ik kan zo een AH daar beginnen, het zal elke dag uitverkocht zijn, haha!!!
Maar ook waar ik zo van geniet, is groeten/aardappel/en een vleesje, lekker hollands gezond! Zonder iets naars erin. Die kleine geniet er ook van!
Alle foto’s van de afgelopen weken/maanden staan op mijn 2 facebook-en. Ik hoop dat iedereen weer op de hoogte is en mocht ik nog wat vergeten zijn of nieuwe informatie hebben, ik laat het jullie weten!
Nog een ding wat ik ieder wil meegeven: maak je om heel veel dingen niet te druk, want in andere landen zijn er veel ergere dingen aan de hand.
Liefs en Besos nu vanuit het Nederlandse!
03 September 2011 - 05:04
Dappere Dandy:
Heeeeeey Tessa!!!! Heb net je hele story zitten lezen...geniaal, had nog niet helemaal meegekregen dat je zwanger was maar desalniettemin; GEFELICITEERD!!! Komen de pics van de laatste weekjes Guatemala nog online dan? Laat even wat horen dan! :-) D. -
03 September 2011 - 06:44
Ans:
heerlijk dat je nu weer hier bent en ik verheug me op jullie baby! mama/oma in wording -
03 September 2011 - 06:54
Miriam:
Hi lieve Tes,
welkom thuis/terug!! Blij te horen dat alles goed gaat met jou en de kleine.
Doe het rustig aan en geniet lekker van je zwangerschap en het in Nederland zijn. We spreken elkaar vast ergens binnenkort.
Veel liefs!! Mir -
03 September 2011 - 07:18
Ines:
Lieve tes! Heb je al te lang niet gesproken maar kom je snel even opzoeken met Eef als je dat leuk vindt en het niet te druk voor je is! Ben nu op vakantie in Corsica, maar bel je 's ik terug ben! Onwijs veel zin om je te zien en bij te praten! Xx -
03 September 2011 - 07:43
Irma Van Hest:
Hoi Tessa,
je hebt de zon meegebracht naar Nederland!
Ik wens je een paar heerlijke laatste maandjes voor de bevalling. Laat je lekker verwennen door je familie en geniet van je kleine mannetje in je buik.
liefs irma. -
04 September 2011 - 08:42
Anneleen:
Hola hola!
Leuk je verslagjes te lezen. 'k Wil je heel veel succes wensen met je nieuwe avontuur die de toekomst je nu gaat brengen en het nieuwe leven die je zal opbouwen in Nederland. Ik vertrek dinsdag naar Guate, jammer dat we elkaar net missen! 'k Wens je het allerbeste toe met het kleintje de laatste weken van je zwangerschap en ook veel succes en groetjes aan Julio met zijn Nederlandse ontdekkingstocht! Een dikke zoen, x -
04 September 2011 - 10:10
Marie-Fleur:
Lieve Tessa wat een goed verhaal! erg gaaf om over het atelier en Guatemala te horen. Wat hadden ze toch zonder jou gemoeten..
En dan komt Julio, de jongen waar je eerst gewoon verliefd op was tijdens je avontuur nu ineens naar Nederland als toekomstige vader en gaat hij Nederland leren!! Aaah super spannend allemaal.
Geniet ervan en pak die rust nog even voor de kleine er is