Nog maar 2 maanden!
Door: Tessa van Hest
Blijf op de hoogte en volg Tessa
06 September 2010 | Guatemala, Guatemala-stad
Het is weer een dikke maand geleden, dus hier komt weer een bericht van mij!
Eerst wil ik jullie het heugelijke nieuws vertellen dat Stephanie (vriendin) is bevallen van een gezond-klein-schattig-mooi-snoezig zoontje,genaamd Milan Alexander. Hij is geboren op 18 aug., het was een zware bevalling van 36 uur, maar wat ben ik trots op je Steef!!!!
Heb hem gelijk de volgende dag mogen bewonderen op de webcam!
Wat een schatje! hij lijkt echt op je Steef! Hij woog meer dan 8 pond en is 53cm.(nu inmiddels al niet meer) en om 12:20 geboren.
Heb hem al een paar x gezien en hij groeit als kool!
Dan de baby van Eva (vriendin) groeit ook lekker door, ze is 9 december uitgerekend! En ik hoorde dat Judith (vriendin) ook zwanger is en is uitgerekend 18 februari. Nou gaat daar allemaal lekker door in Nederland! hihi!
Verder ben ik nog steeds niet zwanger hoor haha! Maar er zijn wel veel leuke mannen hier!!!
Nieuws van afgelopen week: is dat er weer veel regen is gevallen en er aardverschuivingen zijn(vooral in Guatemala City).
Wat weer als vervolg geeft dat veel rotsen zijn afgebrokkeld op de snelwegen in de bergen en veel aarde naar beneden is gekomen.
Veel ongelukken, gewonden en zelfs overledenen. Vreselijk toen ik de beelden op het nieuws zag gister.
Het is heel apart, dat wanneer je hier in Antigua woont en verder de stad niet uitgaat en geen TV kijkt, dat je dan van niks af weet! Zo bizar. Hier zit je zo veilig.
Zelfs een groot deel van de Guatemalteken hier weten van niks. Ik ben heel blij dat er niks op de weg is gebeurd toen ik mijn reisjes had gemaakt de afgelopen weken.
Het is al weer een week geleden dat Elise (vriendin) hier was voor 2,5 week. Wat was het gezelli!!!! Heerlijk om weer iemand te zien en te horen uit het Nederlandse!
We zijn naar Tikal geweest, was onzettend mooi en gaaf. We moesten er wel 12 uur voor in de bus zitten. Zo´n gave natuur en mooie Maya ruines. Veel dieren gezien: apen die erg dichtbij in bomen zaten, toekans, spechten, vossen, een soort aap-miereneter(spits snuitje) die we op de grond zagen, etc. Andere apen die erg hard brullen hebben we gehoord, we zijn nog even een zij-padje ingegaan waar je eigenlijk niet in mocht, om ze te kunnen spotten, maar helaas doordat het geluid zo angstaanjangend was en steeds dichterbij kwam hebben we met stenen in onze handen rechtsomkeerd gemaakt. hihi was erg spannend. Onze weg vervolgd ook weer een onbekend pad.. jaa achteraf niet echt slim waardoor we (we=met zijn 6-en, 2 nederlandse stelletjes) toch weer omkeer moesten maken omdat het tegen 2uur was en we weer terug naar onze shuttelbus moesten en het erg donker en drijgend werd, omdat het tegen die tijd erg hard gaat regenen. Was wel erg jammer omdat we het gevoel hadden dat we erg dichtbij waren, maar door wat angsten van andere en meer veiligheid zijn we dus omgekeerd. De laatste 10 min. van ons avontuur begon het dus keihard te regenen, maar ik had 2 poncho´s bij die ik nog vanuit Nederland had meegenomen (wie wat bewaard die heeft wat, haha, ik had ze nog van koninginnedag die je op straat kon halen, van die dunnen, nou op dat moment was iedereen jaloers haha) Ik heb trouwens weer de afgelopen tijd super veel foto´s gemaakt en weer een paar honderd op facebook gezet! Ook van Tikal. Veel kijk plezier!
We sliepen ´s avonds in Flores, wat ongeveer 20 min. van Tikal afligt. Het is een stad wat omringd is door water, super mooi, allemaal gekleurde huisjes. Lekker gegeten, met een van die nederlandse stelletjes. We hadden ze al ontmoet in de shuttel bus naar Guatemala city en hebben de hele dag met ze opgetrokken en ze sliepen in hetzelfde hotel.
Erg leuk dat je overal en nergens mensen ontmoet, waar je dan weer even mee optrekt. Ze komen op gaan naar plekken in Guatemala waar ik al ben geweest of nog heen wil en is erg leuk om het daarover te hebben.
De volgende dag zijn we wezen tockelen, was leuk maar had er wel meer van verwacht, was namelijk erg snel voorbij! ´s avonds zouden we weer de hele rit terug naar Antigua gaan maken, maar door comminucatie problemen tussen de busmaatschappij en de agency stonden we daar dus een paar uur te wachten. Het was inmiddels al weer 11 uur en nog geen bus, naar alle nummers gebeld die we hadden, ook geen gehoor. Wij terug naar het hotel, was onze kamer al weg gegeven en waren er geen nieuwe... we konden gelukkig nog bij het nederlandse stel op de kamer slapen. De volg. dag naar het kantoor van de busmaatschappij en die vertelde ons dat de bus eerder weg was dan ze ons in Antigua hadden vertelt, nou mooi shit!! We konden gelukkig de volgende bus nemen en de tickets omboeken kostenloos. Ik had inmiddels al contact opgenomen met een vriend in Antigua en die zal onze shuttel van Guatemala city-Antigua omzetten. We moesten daar gewoon voor betalen de achterlijken! Terwijl wij er niks aan konden doen!!! Wij na meer dan 16 uur wachten en reizen terug in Antigua, lekker pizza gegeten thuis, hadden we echt nodig omdat we dus ook al 3 maaltijden overhadden geslagen omdat we geen geld meer hadden... we hadden precies genoeg als alles goed was gegaan. Oja was ook nog eens pokken dat me batterij van me mobiel ook op was, waardoor ik dus ook moeilijk contact kon hebben met Antigua... nou was allemaal lekker de terug reis!!! Was wel balen, en ook toen we de volgende dag naar de agency gingen om ons verhaal te halen en ze zeiden: wij kunnen er niks aan doen en jullie ook niet, we kunnen geen geld terug geven. Nou alles gaat zo anders dan in Nederland, hier is de klant geen koning!!! Nou na een half uur daar te hebben gezeten hebben we een deel terug kunnen krijgen.
Na een paar dagen hebben we gelukkig weer aan de leuke dingen van tikal kunnen denken. Zo´n einde en reis heeft er wel ingehakt.
Elise is het weekend ervoor met Lucie naar Lago Atitlan geweest. Ik was daar al heen geweest. Lucie die hier ook vrijwilligerswerk doet
die wilde daar nog heen en is samen met Elise daar heen gegaan. Ze hebben het ook erg naar hun zin gehad. Verder is Elise nog een paar dagen met me meegeweest naar Alotenango en heeft ze me meegeholpen in de klas, super!!! Laatste week zijn we 6 dagen achter elkaar uitgeweest, was super maar erg vermoeiend, na maar 4 uur slapen ´s nachts en dan ´s ochtends vroeg weer voor de klas verschijnen. Maar goed heb ik weer overleefd!!! Afgelopen week wat rustig aan gedaan. Nou die 2,5 week zijn echt voorbij gevlogen, lekker uiteten geweest, andere dingen hier in Antigua bezocht, gekletst en gelachen. was toppie!!!
Wat ook toppie is is dat Helma (vriendin) hier heen komt op 18 oktober tot en met Maart. Ze gaat hier ook vrijwilligerswerk doen, maar dan op een andere school in San Matheo, wel voor dezelfde organisatie. Ze zijn daar nu bijna klaar met de nieuwe school te bouwen. Elise en ik zijn er wezen kijken en alles is bijna klaar om te gaan schilderen en in te richten. Er komen verschillende mensen aankomende maand om daar te schilderen en in te richten. Dingen te maken etc. Ik ga ook mee helpen schilderen.
Echt super dat alles is gelukt Helma en dat je komt! Gaan we er een leuke tijd van maken!Je moet me wel gelijk na 2,5 week weer gaan missen voor een mnd.
Ja ik heb besloten om op me oorspronkelijke ticket naar huis te gaan dat is 5 nov. en kom ik op 6 nov. in amsterdam aan om 12:10 (over precies 2 mnd). En dan als alles lukt met me sponsoringen, ongeveer 7 dec. weer terug te gaan naar Guatemala weer voor een lange periode. Wel wat langer.. een heel jaar!!!
Ja het bevalt me zo goed hier en ik kan nog zo veel betekenen hier.
Ik heb veel leuke reacties gekregen op me verhaal dat ik langer wil blijven. Heel erg bedankt dat geeft me nog meer energie!
En voor iedereen die heeft aangegeven me te willen sponsoren en natuurlijk voor alle anderen die het leuk lijken om me te sponsoren(al is het maar een klein bedrag, hier betekend het veel!) Mijn gironummer: 6405659 T. van Hest
Ik blijf hier dus langer om veel meer te betekenen voor de Carpinteria (timmerwerkplaats). Lesroosters maken, alle opdrachten die worden gemaakt in praktijk en in de theorie (zoals examens) op papier te zetten, lesgeven, werkstukken afmaken voor de verkoop, verbouwen enz. Genoeg te doen dus! En ik kan nog echt geen afscheid nemen van hier. Ben echt verlieft geworden op al me kindjes in me klassen, ook van het familieproject waaraan ik mee doe. En heb veel vrienden hier, guatemalteken. heb echt een leven hier. dus nog niet weg! Alleen voor een mnd kom ik terug, om nog meer sponsors te vinden. Het wordt een drukke maand om iedereen weer te zien en daarnaast dingen te regelen voor sponsoracties etc. Iedereen die me wilt meehelpen heeeeel graag!!!
Ik heb een begroting gemaakt dat voor een jaar hier te verblijven ik 8000,- a 10.000,- euro nodig heb.
Ik zal jullie binnen kort de verfijnde begroting laten zien.
Klinkt veel, maar op een heel jaar genomen is het niet veel in vergelijking tot een jaar verblijven in Nederland!
Maar goed elke euro is dus mooi meegenomen! 10,- euro is hier 100 quetzal en daar kun je al heel veel mee doen!
Hoop dat het me allemaal gaat lukken!!!
Ik ben het weekend voordat Elise kwam met Lucie naar Mexico geweest. Na 3 maanden moet je je visum weer verlengen. De eerste keer kon ik dat gewoon in de hoofdstad doen maar de keren daarna dan moet je over de grens naar Mexico of Belice. we zijn dus naar Mexico geweest, naar Tapachula. Dichtbij de grens, rechtsonder in Mexico. Een leuk stadje voor hoogstens een weekend, we waren daar 3 dagen en dat was zker genoeg. Er zijn erg veel kleding- en schoenenwinkels, was natuurlijk wel super voor me, haha!!! Want hier in Antigua heb je dat soort winkels niet. Dus lekker lopen shoppen, nou ja na 1 paar SUPER schoenen en een SUPER jurkje was me geld op! Naast deze winkels heb je geen leuke gezellige restaurantjes en barretjes waar je lekker kunt zitten en eten, zoals in Antigua, dat was wel jammer.
We zijn ook een dagje naar het strand geweest ongeveer 30 min. met een taxi. Lekker weer een kleurtje gekregen, want na al die regen weken hier was ik daar wel aan toe! was ook erg gezelli met Lucie. Helaas heb ik ook al weer van jou afscheid moeten nemen en van Nathalie.. snik snik.
Alleen Elsemieke 2 is hier nog maar voor 2 weken, ze loopt hier stage. En Annaleen die ook mee doet aan het familieproject. Verder is het erg rustig met alle vrijwilligers. Paar jaar gelden waren er wel in elke periode van het jaar 25 vrijwilligers voor Los Ninos aan de slag, maar door de economiecrisis is het aantal zeer achteruit gegaan. Dus ze vinden het hier helemaal fantastisch dat ik nog een jaar wil blijven en dat jij nu komt Helma.
Nogmaals voor iedereen die twijfelt, om ook als vrijwilliger aan de slag te gaan in het buitenland, we hebben jullie nodig! Kom hierheen en je zult een top tijd hebben!!!!
Door alle drukheid van de afgelopen tijd: bezoek van Elise, Mexico-weekend en het overwerken tot laat in de carpinteria, waren mijn spaanselessen en salsalessen op een laag pitje. Deze week pak ik het weer op!
Oja alle ex-vrijwilligers en alle andere die ik hier heb ontmoet, als ik weer in Nederand ben gaan we met zijn allen een reunie organiseren!!!
Heb er zin in!!! Ook jullie familie en vrienden weer te zien!!!
Voor alle jarigen van de afgelopen maand dikke felicitatie-knuffels en vooral jou Bert (vriend) want jij bent precies vandaag jarig!
Hoop dat jullie weer op de hoogte zijn van mij, ik blijf genieten van elke dag! En ik hou jullie op de hoogte!!!
Vertel iedereen enthousiast wat ik hier allemaal doe en geef ze deze site door! Hoe meer supporting/ sponsering hoe beter!
Dikke knuffels van mij uit Guatemala!!!
07 September 2010 - 06:24
Elsemiekje:
Wat is het weer een topverhaal tessa! Hartstikke leuk om te lezen, ik wil ook terug! Ik ga proberen volgend jaar 4 weken te komen, hopelijk gaat het allemaal lukken met het sponsorgeld!
Kus! -
07 September 2010 - 07:32
Sanne:
Lieve tess, wat een leuk verhaal om te lezen! Wat maak je veel mee en wat top dat Elise langs gekomen was. Spannend met de sponsering hoor, of het allemaal lukken gaat. Voor ons hier in NL wel leuk dat je een maandje terug komt, kunnen we elkaar weer even zien!!
X Sanne -
07 September 2010 - 10:57
Jestina:
hello darling its been a while since i spoke with u,anyway i can see u are doing great and so happy for u.saw the photos on facebook ,u are really working hard and i pray each day for my luv.we missed u so much.me louisa and peter,iam so busy with job and school ,please send me a personal letter.the one send is too long to read ,we all hoping to see u soon.luv u ...tess ,u are always on my mind and can wait to see u.anyway congrate for ur friend's baby boy................ -
07 September 2010 - 11:05
Maartje:
Heej Tess, Wat een super verhaal weer! Erg leuk om steeds al je belevenissen te lezen en ook sommige dingen herkenbaar zoals Tikal enzo! Leuk leuk leuk!
XXX Maartje -
07 September 2010 - 15:12