Laatste nachtje!!! - Reisverslag uit Guatemala-stad, Guatemala van Tessa Hest - WaarBenJij.nu Laatste nachtje!!! - Reisverslag uit Guatemala-stad, Guatemala van Tessa Hest - WaarBenJij.nu

Laatste nachtje!!!

Door: Tessa van Hest

Blijf op de hoogte en volg Tessa

04 November 2010 | Guatemala, Guatemala-stad

Hola Iedereen!!!

Wat is de tijd toch snel gegaan!!! Nog 1 nachtje voor mij, en dan gaat de grote reis terug weer beginnen! Zie er wel tegen op om weer zo lang in het vliegtuig te zitten, maar daar staat tegenover dat ik jullie weer in me armen kan sluiten!!! Heb er zin in!!!
8,5 maand wat ging het snel voorbij! Zo veel meegemaakt en gedaan. Te veel om op te noemen! Mijn leven is weer verreikt met zo veel nieuwe ervaringen! Die niemand meer van me kan afnemen.
Een van de grote veranderingen in me leven hier is dat ik na 15 jaar weer begonnen ben met kip en vis eten! Ja zo als jullie weten was ik al voor 15 jaar vegetarisch (alleen at ik koe), nu dus vis en kip erbij. Begon eigenlijk in Casa de Chofo(de familie waar ik zat voor 4,5 mnd), dan is het eigenlijk gewoon eten wat de pot schaft.
Naast grote veranderingen heb ik zo veel meer nieuwe inzichten gekregen, op heel veel gebieden.

Heb een top tijd gehad met zo veel leuke andere vrijwilligers. Ana-Maria en Virginie van ‘Los Niños‘ zijn 2 schatten en natuurlijk Suzanne van de ‘Timmerwerkplaats‘. Super leuke Guatemalteekse vrienden erbij gekregen en veel andere nieuwe mensen van hier leren kennen. Paps is langs geweest en Elise, was ook echt top!! Helma is er nu 2 wk al weer en blijft tot en met Maart (en gaat daarna doorreizen naar Peru om ook daar vrijwilligerswerk te doen, nu is ze hier net begonnen met Spaans te leren). Dus als ik terug kom is zij hier nog! Elise wil trouwens ook weer hier heen komen, haha. Ja ik ga niet naar Nederland, nee ik haal iedereen hier naar toe!! HIHI!

Ben droevig dat deze tijd weer voorbij is, een mooie tijd om nooit meer te vergeten! Maar gelukkig kom ik terug! Dus ik hoef nog niet definitief afscheid te nemen! Zoals jullie weten kan ik niet tegen afscheid nemen, dus kan ik het nog een jaar uitstellen! Maar tegen die tijd wordt het natuurlijk nog moeilijker. Eerst een maand in Het Nederlandse weer, met jullie allen! Liegt natuurlijk ook snel voorbij!

Voor degene voor wie het nog niet duidelijk was, ik ga naar Nederland voor een maand en ga erna weer terug naar hier. Om nog meer steentjes bij te dragen! Heb het hier zo naar me zin! Voel dat ik hier nog niet klaar ben.
Ik ga naar Nederland om weer lekker te genieten van me familie en vrienden, het wordt niet alleen een drukke maand om iedereen weer te zien, maar ik moet ook flink aan de slag om ‘sponsors’ te vinden zodat ik hier idd nog een volledig jaar kan blijven.
Heb nu het gedeelte voor me ticket bij elkaar. Super bedankt voor alle sponsoringen!!!Dikke zoenen!!!!
Zoals ik vorige keer al zei, ook alle kleine beetjes helpen!
Voor wie nog twijfelt, ik ga weer een jaar hard aan de slag hier in Guatemala en het is zeker geen weg gegooid geld!
Ik neem ook heel veel mooie dingen uit de Carpinteria (timmerwerkplaats) mee om in Nederland aan o.a. jullie te verkopen. Door de kinderen zelfgemaakte spiegels, grote en kleine schilderijlijsten en leuke magneetjes in de vorm van varkentjes voor bijvoorbeeld op de koelkast!
Daarnaast neem ik typische Guatemalteekse producten mee zoals: armbanden, sieraden etuis, portemonneetjes etc.
Een gedeelte van de opbrengst van de verkochte spullen van de Carpinteria gaat naar de Carpinteria, om weer nieuwe spullen voor volgend jaar aan te schaffen. Het andere gedeelte gaat naar mij, zodat ik nog een jaar in Guatemala vrijwilligerswerk kan doen. Dus mochten jullie het leuk vinden, of krijg je/zijn andere mensen om je heen zoals familie en vrienden enthousiast, om iets te kopen voor het goede doel: Je kunt bij mij in Culemborg langs komen om te kijken of ik kan eventueel langs komen. Mail mij eerst even van te voren: tessaguatemala@hotmail.com Niet alleen steun je 2 goede doelen, je krijgt er zelf ook iets heel moois voor terug!!!
Of wil je als nog een bijdrage storten: 6405659 (T. van Hest, te Culemborg)

Vandaag op mijn laatste dag ga ik nog even de laatste dingen regelen. Vanavond laatste avond ga ik vieren met iedereen die hier nog is. Alles in Alotenango heb ik afgesloten. Ben van de week met Suzanne naar de Carpinteria geweest om te laten zien, wat ik dit jaar allemaal had gedaan. Ze was namelijk voor een paar maanden in Nederland, om ook weer sponsors te vinden en heeft nu net een reis van 2 wk begeleid in Guatemala. En was natuurlijk erg benieuwd hoe alles erbij staat! Nou perfect schoon natuurlijk, opgeruimd en netjes, geordend alles! Zoals jullie me kennen natuurlijk! Heb afgelopen week tot in de kleinste details lopen schoon maken en lopen ordenen. De week ervoor was mijn laatste week met de kinderen. Erg druk geweest om alle eindopdrachten af te krijgen met de kinderen. Gelukkig was Helma er om mee te helpen (het was gelijk een vuurdoop voor haar, komt ze net uit Nederland kon ze gelijk aan de slag, haha!) De eindopdracht was om een dromenvanger te maken. Ze moesten dingen op straat vinden en erin verwerken op verschillende manieren, dromenvanger moest geluid maken. Er zaten verschillende opdrachten in dit eindproduct. Iedereen is er met een super goed cijfer voor geslaagd!
Als afsluiting van dit jaar had ik een feest voor mijn Carpinteria kinderen georganiseerd. Met alles erop en eraan. Eerst natuurlijk een super mooie uitnodiging gegeven, met een uitgebreide brief voor de ouders erbij om te zorgen dat iedereen mocht komen. Ja de ouders zijn op dat gebied zoooo bang, je moet ze goed overtuigen dat hun zoon/dochter op het feest in goede handen is! Ik had het namelijk in ‘La Sala‘(bar,restaurant) in Antigua georganiseerd. We zouden met de bus gaan en dat vinden ouders erg spannend. Uiteindelijk mochten/konden van de 43 kinderen er 40 mee! Nou super, iedereen was opgedoft op de 25ste. Ik gaf het feest op deze Maandag ochtend, iedereen moest om stipt half 8 in de Carpinteria zijn om 8 uur met de bus te vertrekken. Precies op schema kwamen we aan in Antigua(ongeveer een half uurtje met de bus). Iedereen kon gelukkig in 1 bus! Ik had samen met Helma en Elsemieke ’La Sala’ versierd en de dromenvangers hingen er allemaal mooi op een rij in de lucht! Schitterend. Na binnen komst, alle kinderen onwijs stil om zich heen aan het kijken, is natuurlijk een onwijze nieuwe ervaring zo’n groot feest in een andere omgeving! Eerst had ik mijn welkomst woordje, hoe leuk ik dit jaar had gevonden met ze. Daarna gingen we pizza’s eten, Julio de baas van ‘La Sala’(hele goeie viend) die had 15 overheerlijke pizza’s gemaakt. De ruimte van La Sala, pizza’s en drinken had hij als donatie voor het feest, voor de kinderen gegeven. Er waren veel mensen die mij die ochtend hadden meegeholpen, echt super, ook met de begeleiding in de bus. Helma, Sussie, Annaleen, Edvin 1 en Edivin 2, Elsemieke, Julio, Nicole, Francisco, Jose en Derek. Echt super!!!
Na de pizza’s zijn we de piñata’s wezen meppen. Ik had er een voor de jongens en een voor de meiden. Zo groot ze kwamen tot aan me navel. Iedereen op dat snoep af natuurlijk toen alles eruit viel. Een ongelukje, toen er nog een kind geblinddoekt bleef slaan tegen de piñata en alle kinderen erop afstormden om het snoep weg te graaien, kwam de stok tegen zijn hoofd…
Er werd mij vertelt dat dat altijd wel een keer gebeurd met zo’n piñata…
Daarna had ik een super lekker grote taart besteld met allemaal versieringen erop en fruit, ze keken hun ogen uit! Tijdens alles leuke muziek om op te dansen! Daarna had ik voor iedereen: certificaten, diploma, foto van hun zelf met de dromenvanger die ze vast houden, de dromenvanger mochten ze meenemen en nog een extra cadeautje (sleutelhanger: Nederlands klompje met een gum eraan). Nou het was helemaal geweldig en geslaagd!!!
Op de weg terug nog een groepsfoto gemaakt en precies weer op tijd terug in Alotenango! Kon niet beter! Om nooit meer te vergeten dit feest en voor de kinderen zeker!
Alles mooi afgerond en volgend jaar kijken hoe het dan gaat met alles. Want er zal een nieuwe leraar worden aangesteld. En hopelijk kan ik dan blijven helpen daar in de Carpinteria, heb me hard eraan verloren! Hoe het volgend jaar ook gaat lopen, er gaan een aantal dingen veranderen, ik ga zo ie zo nog een jaar vrijwilligerswerk doen!! Hoop dat het mij gaat lukken omdat voor elkaar te krijgen..!!

De foto’s van de afgelopen weken zal ik ook zo snel mogelijk op mij facebook weer zetten, geeft toch altijd weer een duidelijk beeld bij mij verhalen, niet waar!

Heb veel meegemaakt deze afgelopen weken om nog veel over te schrijven, maar de tijd dringt en nu moet ik toch echt snel mijn laatste dingen voor vandaag doen.

De laatste dikke zoenen uit het Guatemala! En ik zie jullie weer snel in levende lijve!!

Voor de ex-vrijwilligers: Wie maakt nu die beroemde tekening voor mij!!!????? Snik snik… hihi.

• 04 November 2010 - 18:11

Jolietje:

Dag lievelieve zus van me! Pffff, wat kijk ik uit naar zaterdag!!! Ik krijg nu al tranen als ik denk dat ik je weer ga zien, knuffelen en kusjes geven!!! Heb er zoooooveel zin in!! Tot overmorgen sissss(dat kun je gewoon al zeggen: overmorgen haha!) Hele dikke kussen en een hele goeie reis!!!! XXXXXXXXXXXX

• 04 November 2010 - 18:12

Yolande:

lieve Tessa goede rei en tot in Nederland
    Yolande

• 04 November 2010 - 18:13

Kirsten:

Heel mooi verhaal Tessa. Goede reis naar huis en we zien je vast nog binnenkort in de Herenstraat. Wat zullen je ouders blij zijn je weer te zien !
    Ben benieuwd naar de spullen die je meeneemt en kom zeker kijken...en kopen natuurlijk !

• 04 November 2010 - 18:17

Britt:

jeeeeej kan niet wachten! Nog twee nachtjes voor ons, maar gaat nu wel heel snel :) Tot overmorgen lieve zus en heel veel sterkte op de lange reis. Doe voorzichtig! XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

• 04 November 2010 - 18:33

Willemieke:

Hoi Tessa,

Een goede reis gewenst, en veel sterkte met het (voorlopige) afscheid. Zo te lezen laat je alles helemaal keurig achter, inclusief leuke herinneringen voor alle deelnemers aan het feest dat je hebt georganiseerd. Wij komen zeker spulletjes bij je kopen. Tot gauw, dus.

• 04 November 2010 - 20:04

Maria :

Wat een leuk verhaal, van de dromenvangers en het schitterende afscheidsfeest in Antigua met de kinderen, vast voor hun én voor jezelf onvergetelijk! Een hele goede reis naar Nederland!
    Saludos calientes,
    Cees en Maria

• 04 November 2010 - 20:07

Moniek:

Hoi Tessa,
    Wat een ervaringen! Die pakt inderdaad niemand je meer af. Ik ben ook vooral heel blij voor Ans en FrankJos want die hebben je heel erg gemist hoor.
    Voor straks buen viaje en ik zie je vast volgende week een keertje. Wil graag 'boodschappen' bij je komen doen.

• 04 November 2010 - 21:22

Mama:

Prachtig verhaal maar kan niet wachten om je weer vast te houden kus mama

• 04 November 2010 - 21:24

Mama:

goede reis ans kus

• 04 November 2010 - 21:25

Tante Car:

lief meisje, goede reis, wat heb je veel beleefd, geweldig! ik ga je gauw zien, dikke kusen van mij en oompje lex

• 05 November 2010 - 10:07

Eef:

Hi Tessa!
    Oh wat leuk het feest in La Sala, heb je weer prima geregeld. Had er heel graag bij willen zijn. Gelukkig is het afscheid in Guate niet definitief en kom je weer terug.
    Super leuk om je binnenkort weer te zien, heel veel zin om bij te kletsen!
    xxx
    ps. Kleine troost, ik heb ook geen mooie tekening gehad :-(

• 06 November 2010 - 11:29

Edith:

Hoi lieve Tessa,

Het is inderdaad snel gegaan die afgelopen 8,5 maand! Zo te lezen heb je heeeel veeel gedaan, gezien, beleefd en meegemaakt. Als je dit leest heb je de lange reis naar Nederland ook weer gehad. Geniet van alles en iedereen hier zodat, als je weer terug gaat je weer mooie herinneringen hebt gespaard aan je verblijf in het (helaas nu) natte Culemborg!!
    Dikke knuffel en veel liefs, Edith

• 07 November 2010 - 16:56

Loek: